Menu
RSS
Viber seleo

Τι γίνεται αν χαθεί η βαλίτσα σας;

  • Γράφτηκε από τον 

Η πτήση σας φτάνει στον προορισμό σας, αποβιβάζεστε και φτάνετε στον ιμάντα για να πάρετε τις αποσκευές σας. Η ώρα περνά, ο ιμάντας αδειάζει, αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά η αποσκευή σας. Είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κάθε ταξιδιώτης.

 

Και αν η ατυχία αυτή συμβεί στο ταξίδι της επιστροφής, τα πράγματα είναι ίσως λίγο πιο άνετα. Αλλά αν βρίσκεστε σε άλλη πόλη ή άλλη χώρα, τότε η ταλαιπωρία αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Στο γραφείο απολεσθεισών αποσκευών που βρίσκεται στο χώρο παραλαβής τους, θα σας ενημερώσουν για όσα πρέπει να κάνετε. Αρχικά συμπληρώνετε τη δήλωση απώλειας αποσκευής, στην οποία θα περιγράψετε τον τύπο της βαλίτσας. Χρήσιμη μπορεί να φανεί μια φωτογραφία της αποσκευής σας.

Καλό θα είναι να ζητήσετε να κάνετε και έγγραφη αξίωση αποζημίωσης, κάτι εντελώς διαφορετικό από την πιο πάνω δήλωση.
Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν να έχετε μαζί σας όσο το δυνατόν περισσότερες αποδείξεις αγοράς των αγαθών που βρίσκονται στη βαλίτσα. Αυτό είναι αδύνατο σε ό,τι αφορά ρούχα, παπούτσια και είδη ατομικής υγιεινής που πακετάρατε στο σπίτι σας, αλλά, αν πρόκειται για ταξίδι επιστροφής, τουλάχιστον φροντίστε να έχετε στη χειραποσκευή σας τις αποδείξεις όσων αγοράσατε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού αποσκευών που χρησιμοποιούν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες κρατάει τη βαλίτσα για 90 ημέρες και αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες που εσείς θα δώσετε, προκειμένου να σας ταυτοποιήσει.
• Αν η αποσκευή σας εντοπιστεί γρήγορα και φορτωθεί στην επόμενη πτήση, τότε η αεροπορική εταιρεία θα σας την παραδώσει εκεί όπου εσείς έχετε επιλέξει μέσα σε λίγες ώρες. Φροντίστε να έχετε δώσει ακριβή στοιχεία του τόπου παράδοσης της αποσκευής καθώς και το τηλέφωνό σας. Αν η αποσκευή σας έχει προωθηθεί σε λάθος αεροδρόμιο, τότε ίσως να χρειαστούν δυο-τρεις μέρες (ή και παραπάνω) μέχρι να την παραλάβετε.
Τα δικαιώματα σας

Αν η αποσκευή σας χάσει το δρόμο της, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες προβλέπουν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να αγοράσετε είδη πρώτης ανάγκης ή αποζημίωση για τις αγορές που κάνατε προκειμένου να καλύψετε τις απώλειες. Αυτό, όμως, συνήθως συμβαίνει στην περίπτωση που βρίσκεστε σε μακρινό προορισμό και πάντοτε εξαρτάται από την εταιρεία.

Επίσης, η αεροπορική υποχρεούται να σας αποζημιώσει για την αξία των αντικειμένων που βρίσκονταν μέσα στη χαμένη βαλίτσα, αλλά μην περιμένετε ότι θα πάρετε πίσω όσα είχατε ξοδέψει για να αγοράσετε τα πράγματά σας. Θα γίνει μια εκτίμηση της τρέχουσας αξίας τους, συνυπολογίζοντας και τη φθορά χρήσης. Με λίγα λόγια, τα χρήματα της αποζημίωσης συνήθως δεν είναι σημαντικά, όμως σίγουρα κάπου θα σας φανούν χρήσιμα. Για να μπορέσετε να πάρετε την όποια αποζημίωση, θα πρέπει -εκτός από τη δήλωση απώλειας- να έχετε καταθέσει και έγγραφη αξίωση αποζημίωσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση έως και 1.100 ευρώ περίπου ανά χαμένη αποσκευή, ενώ στην Αμερική το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 3.400 δολάρια ανά επιβάτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η αποζημίωση είναι πολύ μικρότερη, καθώς οι αεροπορικές ζητούν αποδείξεις αγοράς των αντικειμένων της βαλίτσας, ενώ πολλές φορές προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη κάπου αλλού, όπως στη συνεργαζόμενη εταιρεία που πραγματοποίησε την πτήση ανταπόκρισης. Βάσει νόμου, πάντως, υπεύθυνη είναι η τελευταία αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξιδέψατε, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας. Ολες οι εταιρείες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους σε αυτό.

Πού καταλήγουν οι χαμένες αποσκευές

Στις σπάνιες περιπτώσεις που η αποσκευή σας δεν εντοπιστεί, πού νομίζετε ότι καταλήγει; Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να φυλάσσονται επ' αόριστον στο αεροδρόμιο ή σε κάποιον άλλο σχετικό χώρο. Αν μετά από 90 ημέρες δεν έχει καταφέρει κανείς να σας συνδέσει με την αποσκευή σας, τότε αυτή θα καταλήξει σε κάποιο γραφείο δημοπρασιών που αγοράζει τις χαμένες βαλίτσες και πουλάει στη συνέχεια το περιεχόμενό τους. Για παράδειγμα, στη Βρετανία, το γραφείο δημοπρασιών Greasbys στο Tooting στο Νότιο Λονδίνο πραγματοποιεί τέτοιες δημοπρασίες κάθε Τρίτη και τα κέρδη πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο μεγαλύτερο γραφείο είναι το Unclaimed Baggage Centre στην Αριζόνα, το οποίο αγοράζει τις χαμένες αποσκευές από όλα τα μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ και πουλάει τόσο τις ίδιες όσο και το περιεχόμενό τους σε πολύ συμφέρουσες τιμές.

 

επιστροφή στην κορυφή
  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Seleo.gr All Rights Reserved. Hosted by Hostdog - Φιλοξενία ιστοσελίδων